Voordelen van doneren

Jaar in jaar uit worden er allerlei acties gehouden om geld in te zamelen voor bepaalde goede doelen. Zo zijn er bijvoorbeeld collectes aan huis of worden mensen op straat gevraagd een bijdrage te leveren aan een goed doel. De meeste Nederlanders geven relatief gul bij deze acties. Al geeft de een natuurlijk meer dan de ander, maar dat is ook niet vreemd. Het gaat er immers niet om hoeveel geld je geeft, het gaat erom dat je de helpende hand wilt bieden aan de ‘minderen’ in onze samenleving. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van doneren?

Je helpt mensen die het minder goed hebben

Het grootste voordeel van het doneren van geld is natuurlijk dat je mensen helpt. In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die het een stuk minder goed hebben dan jij. Dit zijn bijvoorbeeld arme mensen of mensen die lijden aan een ernstige ziekte of andere afwijking. Met jouw bijdrage kunnen zij geholpen worden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van producten, maar ook in de vorm van onderzoek naar ziekte.

Doneer spullen

Heb jij veel geld gewonnen in de loterij? Of ontvang je gewoon een hoog salaris? Dan weet je misschien niet direct wat je met dit geld moet doen. Je kunt dan een geldbedrag doneren aan een goed doel. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om spullen te doneren? Zo hebben de ‘minderen’ direct iets aan jouw donatie. Wanneer je geld doneert, is het namelijk altijd nog maar de vraag wanneer er wat mee gedaan wordt. Indien jij veel kleding bestelt, kun je dit direct aan de mensen geven. Zij zullen je hier ontzettend dankbaar voor zijn. Daarbij komt dat je grote partijen vaak met korting kunt kopen. Maak bij de verkopende partij ook kenbaar dat je het voor een goed doel wilt gebruiken. De meeste bedrijven maken dan leuke aanbiedingen op producten. Zo bieden jullie gezamenlijk de helpende hand aan goede doelen.

Minder belasting betalen

Ben jij een grootverdiener? Dan moet je jaarlijks veel geld afstaan aan de Belastingdienst. Geen pretje natuurlijk. Wist je echter dat je de belasting ook wat kunt drukken? Waarschijnlijk niet! Geld dat gedoneerd wordt, is namelijk aftrekbaar voor de belastingdienst. Op deze manier hoef je minder af te dragen en houd jij meer geld over. Je hoeft in dat geval dus niet meer op zoek te gaan naar korting of kortingscodes. Je hebt gewoonweg meer te besteden.