Verstandelijk beperkten voorbereiden op de samenleving

Mensen met een verstandelijke beperking worden vaak gezien als minderwaardig. Door hun gedrag kijkt de samenleving anders aan tegen mensen met een verstandelijke beperking.  Hierdoor is het voor hen een stuk lastiger om zich te integreren in de samenleving. Het lijkt wel alsof zijn altijd een streepje achterlopen op ´normale´ mensen. Het is dan ook lastig om mensen met een verstandelijke beperking voor te bereiden op de samenleving. In deze tekst geven wij jou enkele handvatten om verstandelijk beperkten enigszins voor te bereiden op de samenleving.

Zelfstandig wonen

Mensen met een verstandelijke beperking wonen vaak lange tijd thuis. Toch kan bij deze mensen op den duur het verlangen ontstaan om zelfstandig te worden. En hoe kan dat beter dan op jezelf te gaan wonen. Bij mensen met een verstandelijke beperking is dat echter een stuk lastiger. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg instellingen die verstandelijk beperkten de mogelijkheid bieden om op zichzelf te wonen. Weet wel dat het een hele stap is, dus een goede voorbereiding is van belang. Geef iemand met een verstandelijke beperking daarom thuis ook steeds meer verantwoordelijkheden voor hij of zij het huis verlaat. Zo leert degene hoe het er in de samenleving aan toe gaat en wat er van hem of haar verwacht wordt.

Aan het werk

Het is voor niemand leuk om hele dagen thuis te zitten. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Tegenwoordig kunnen zij echter genoeg doen. Zo zijn er steeds meer bedrijven die mensen met een verstandelijke beperking in dienst nemen. Daarnaast hebben veel zorginstellingen de zogeheten dagbesteding. Ken jij iemand met een verstandelijke beperking die graag aan het werk wil? Bereidt deze persoon dan alvast voor op wat hij straks kan verwachten.

Laat ze niet alleen aankopen doen op het internet

Onze samenleving digitaliseert steeds verder. Ook mensen met een verstandelijke beperking ontdekken dit vroeg of laat. Laat deze personen echter nooit helemaal alleen achter een computer. Zij kunnen immers maar zo allerlei dingen kopen online. Vaak wordt dan de hoofdprijs betaald, terwijl er meestal korting gevonden kan worden. Mensen met een verstandelijke beperking weten echter niet waar zij aanbiedingen & korting kunnen vinden. Help mensen met een verstandelijke beperking dan ook altijd. Jij weet immers precies waar je kortingscodes kunt vinden.