Onze cultuur: altijd bereid om te helpen

Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend dat zij veel geld hebben. Zij kunnen alles doen en laten zonder hier bij na te moeten denken. Dit geldt echter voor lang niet iedereen in de wereld. Zo is de kloof tussen arm en rijk de laatste jaren bijvoorbeeld alleen maar groter geworden. Ook lijden er veel mensen aan een ziekte, waardoor zij zelfstandig niets of nauwelijks nog iets kunnen. In Nederland hebben we ook met beide gevallen te maken. Gelukkig zijn wij zo ingesteld dat we nooit te beroerd zijn om iemand de helpende hand te bieden.

Financiële bijdrage

Op de televisie zijn we regelmatig reclamespotjes van goede doelen. Hierin is ook te zien hoe moeilijk sommige mensen in de wereld het hebben. In deze spotjes wordt doorgaans gevraagd om een financiële bijdrage. Daarnaast worden er in Nederland collectes gehouden voor verschillende doelen. Hier wordt over het algemeen vrij gul gegeven door de meeste Nederlanders. En dan kennen we natuurlijk nog de ‘bedelaars’. Deze mensen zien er vaak onverzorgd uit en vragen op straat om geld. Een groot deel van de Nederlanders doneert regelmatig wat kleingeld, zodat ook deze mensen wat te eten en te drinken kunnen kopen.

Winkels voor het goede doel

Naast collectes en bedelaars komen er wereldwijd ook allerlei speciale winkels voor die bedoeld zijn voor de ‘minderen’ in de samenleving. Dergelijke winkels kunnen vaak bestaan dankzij giften van inwoners of bedrijven. Dit zijn vaak winkels waar de minderbedeelden voor een gering bedrag wat kunnen kopen. Zo worden er in deze winkels bijvoorbeeld etenswaren aangeboden tegen de inkoopprijs. Jad Ezra is een goed voorbeeld van een organisatie die zich op deze manier inzet voor de ‘minderen’ in onze samenleving.

Mantelzorg

Met geld kun je veel kopen, maar niet alles. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kunnen geen gezond leven meer kopen. Om hun leven te verlengen, betalen zij wel een vermogen aan medicijnen en zorg. Op dit gebied kunnen wij Nederlanders natuurlijk ook een steentje bijdragen. Hoe? Door ons in te zetten als mantelzorger. Je neemt dan in principe de zorg voor een familielid, kennis of naaste voor je rekening. Hierdoor hoeft de zieke persoon geen verzorger in te huren. Een mantelzorger maakt het leven van een zieke dus een stuk draaglijker. Mantelzorg is dus een goede manier om mensen met een ernstige ziekte de helpende hand te bieden.

Lever zelf een bijdrage

Wil jij de arme mensen of ernstig zieken ook de helpende hand bieden? Dan geef jij waarschijnlijk altijd gul bij collectes. Daarnaast ben je misschien ook wel mantelzorger. Er zijn echter nog veel meer dingen die jij kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook producten kopen voor deze groepen. Dit kost wel redelijk wat, maar vaak krijg je korting wanneer je veel tegelijkertijd koopt. Zo vind je tegenwoordig bijvoorbeeld veel kortingscodes. Zeker bij online kopen krijg je vaak korting. Heb jij veel geld en weet je niet wat je er allemaal mee moet doen? Overweeg dan zeker eens om wat spullen aan te schaffen voor de minderen in de samenleving. Door deze groepen de helpende hand te bieden, geef je hen het gevoel dat zij nog steeds onderdeel zijn van onze samenleving.