FAQ

Op welke manieren kunnen wij mensen de helpende hand bieden?

Wanneer jij veel te besteden hebt en ook nog eens gezond bent, maak jij je waarschijnlijk nergens druk over. Er zijn echter genoeg mensen in Nederland die het niet zo goed voor elkaar hebben. Zo is er behoorlijk veel armoede. Daarnaast wonen er in Nederland de nodige mensen met een beperking. Deze mensen kunnen we op verschillende manieren de helpende hand bieden. Dit kan bijvoorbeeld door geld te doneren. Dit hoeft overigens niet alleen bij een collecte. Je kunt bijvoorbeeld ook geld overmaken op de rekening van een stichting. Daarnaast kun jij natuurlijk de zorg voor een ‘mindere’ op je nemen. Dat is vaak zelfs veel meer waard dan het doneren van geld.

Hoe help je kinderen met een verstandelijke beperking?

Kinderen met een verstandelijke beperking kun jij helpen door een financiële bijdrage te geven. Maar kinderen met een verstandelijke handicap doe jij veel meer en plezier met persoonlijke aandacht. Je kunt bijvoorbeeld eens een dagje weg gaan met een kind. Hij of zij vindt dit natuurlijk fantastisch. Hierdoor worden de problemen namelijk even helemaal vergeten. Ook kun je lekker samen een spel spelen of online nieuwe kleren kopen bijvoorbeeld. Kinderen met een verstandelijke beperking doe je op deze manier een groot plezier.

Waarom is het belangrijk gehandicapte mensen te helpen?

Mensen met een handicap voelen zich vaak minder dan anderen. Dat is helemaal niet het geval. Er mag misschien dan iets ‘ontbreken’ bij dergelijke personen, maar zij zijn nog steeds onderdeel van de samenleving. Het is dan ook belangrijk om deze mensen de helpende hand te bieden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer iemand met een handicap iets niet lukt. Je kunt hem of haar dan ondersteuning bieden. Dit zijn soms maar hele kleine dingen, zoals het pakken van een product in de supermarkt. Het is voor jou een kleine moeite, maar voor de persoon met een handicap een groot gebaar.

Wat zijn de voordelen van het doneren van geld?

Wanneer jij geen ervaring hebt in het zorgen voor mensen met een beperking, beperk jij je mogelijk tot het doneren van geld. Dit is natuurlijk een goede optie. Op deze manier weet je immers dat jouw geld goed besteed wordt. De goede doelen zorgen er namelijk voor dat dit ook daadwerkelijk ten goede komt aan mensen met een beperking. Daarnaast kan het voor jezelf ook nog een voordeel zijn. Dit is zeker het geval wanneer jij jaarlijks veel belasting af moet dragen. Wanneer jij geld doneert aan een goed doel, is dit namelijk aftrekbaar van de belasting. Hierdoor breng jij in verhouding dus minder geld naar de Belastingdienst. En dat is natuurlijk altijd prettig.

Kunnen we naast geld nog andere dingen doneren?

Veel mensen doneren alleen geld aan goede doelen. Er wordt doorgaans niet gedacht dat mensen met een beperking ook baat hebben bij producten. Zo kun je bijvoorbeeld kleding kopen voor een dergelijke groep. Hier hebben deze mensen immers veel meer aan dan geld. Het geld moet immers nog besteed worden en het is maar de vraag hoeveel zij hier straks van terug zien. Door kleding of iets dergelijks te geven, hebben zij direct iets tastbaars. Wanneer jij een grote partij kleding tegelijkertijd koopt, krijg je vaak ook nog korting. Ook kun je de verkoper laten weten dat het voor een goed doel is. Mogelijk gaat er dan nog wat van de prijs af.

Hoe bereid je mensen met een verstandelijke beperking voor op de samenleving?

Vaak wordt gedacht dat mensen met een verstandelijke beperking niet zelfstandig kunnen leven. Dit is echter wel het geval. Al hangt dit natuurlijk wel af van hoe zwaar de beperking is. Doorgaans is iemand met een verstandelijke beperking prima in staat om op zichzelf te wonen. Ook kan hij of zij  aan het werk gaan. Het is dan echter wel van belang dat je deze mensen met een verstandelijke beperking goed voorbereid op de samenleving. Zonder ze voor te bereiden, weten zij immers niet wat ze kunnen verwachten. En dan is het natuurlijk gedoemd om te mislukken.